ΜΕΤΡΑ

Συνταγες του μηνα

Σάλτσα καρυδιών με σπιτική κάππαρη Πηλίου


Κόβουμε το ψωμί σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε το γάλα και μουλιάζουμε το ψωμί για λίγα λεπτά στο γάλα. Όταν το ψωμί είναι μαλακό και μουλιασμένο, το βάζουμε κατευθείαν στο μπλέντερ. Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, τα κουκουνάρια, το αλάτι, το σκόρδο, την τριμμένη παρμεζάνα, τη ρίγανη και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται και η σάλτσα είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί ως σάλτσα για παξιμάδια, για ζυμαρικά ή σαν απλό ορεκτικό.

Εμφάνιση

Κιμαδόπιτα με πράσο από τη Θεσσαλία


Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα πράσα, αλατίζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Μετά τα στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τον κιμά με τα μπαχαρικά μέχρι να στεγνώσει και να ροδίσει. Αλατίζουμε. Ρίχνουμε στον κιμά το κρεμμύδι κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ και την ντομάτα κι ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε μετά τα πράσα κι ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, τα αυγά, τον τραχανά και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα ταψί κι απλώνουμε μέσα τσαλακωμένα τα μισά φύλλα, λαδώνοντας γενναιόδωρα το καθένα χωριστά. Απλώνουμε πάνω τους ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας τα. Τυλίγουμε σε κόθρο τα φύλλα που περισσεύουν στις γωνίες. Αλείφουμε με το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου και την επιφάνεια της πίτας, την χαράζουμε σε κομμάτια, τη ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.

Εμφάνιση