Κιμαδόπιτα με πράσο από τη Θεσσαλία

Υλικά Συναγής

  • Υλικά για το φύλλο (Υπολογίζουμε 2 τσαλακωμένα φύλλα κάτω και 2 πάνω * Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο):
  • 700γρ. αλεύρι
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 και 1/3 ποτήρι νερό χλιαρό
  • Υλικά για τη γέμιση:
  • 500γρ. κιμά χοιρινό
  • 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
  • 5 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • κανέλα στη μύτη του κουταλιού
  • ½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
  • ½ κ.γ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 3-4 κ.σ. τραχανά γλυκό
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • μείγμα από ελαιόλαδο και αγελαδινό βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων

Οδηγίες Εκτέλεσης

Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα πράσα, αλατίζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Μετά τα στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τον κιμά με τα μπαχαρικά μέχρι να στεγνώσει και να ροδίσει. Αλατίζουμε.
Ρίχνουμε στον κιμά το κρεμμύδι κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ και την ντομάτα κι ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε μετά τα πράσα κι ανακατεύουμε καλά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, τα αυγά, τον τραχανά και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα ταψί κι απλώνουμε μέσα τσαλακωμένα τα μισά φύλλα, λαδώνοντας γενναιόδωρα το καθένα χωριστά. Απλώνουμε πάνω τους ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας τα.
Τυλίγουμε σε κόθρο τα φύλλα που περισσεύουν στις γωνίες. Αλείφουμε με το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου και την επιφάνεια της πίτας, την χαράζουμε σε κομμάτια, τη ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.

Εικόνες