Παραδοσιακός Μουσακάς

Για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή για παραδοσιακό μουσακά, ξεκινήστε ετοιμάζοντας τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Αφαιρέστε το κοτσάνι και κόψτε τες σε ροδέλες περίπου 1εκ. σε πάχος. Αλατίστε, βάλτε τες σε ένα σουρωτήρι και αφήστε γαι 30 λεπτά. Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε σε ροδέλες 1εκ. σε πάχος. Ξεπλύνετε τις μελιτζάνες με μπόλικο νερο και στίψτε με τα χέρια σας να φύγουν τα πολλά νερά. Στεγνώστε τες με λίγο χαρτί και τηγανίστε σε άφθονο λάδι μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Βαλτε τις μελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί . Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε σε ροδέλες 1εκ. σε πάχος. Τηγανίστε σε άφθονο λάδι και αφήστε σε απορροφητικό χαρτί. Για μια πιο ελαφριά εκδοχή του παραδοσιακού μουσακά, ραντίστε τις μελιτζάνες και τις πατάτες με λάδι και αλατίστε και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C μέχρι να μισομαλακώσουν. Συνεχίστε με τη σάλτσα κιμά για τον μουσακά. Ζεστάνετε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε και ανακατέψτε το σκόρδο, τον ντοματοπελτέ και τον κιμά, σπαζοντάς τον με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρετε καλά. Σβήστε με το κόκκινο κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο, το φύλλο δάφνης και την αλατοπιπερώστε. Φέρτε σε βρασμό, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε με το καπάκι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν τα ζουμιά του. (Αφού έχει μαγειρευτεί ο κιμάς, αφαιρέστε τη δάφνη, το γαρύφαλλο και την κανέλα).

Γαλοτύρι Λάρισας με γιαούρτι και φρέσκο γάλα

Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο μπολ και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 3 έως 4 ημέρες ανακατεύοντας 3-4 φορές κάθε ημέρα. Μπορούμε να αλείψουμε σε φρυγανισμένο ψωμί ή να συνοδέψουμε κρεατικά.

Κιμαδόπιτα με πράσο από τη Θεσσαλία

Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα πράσα, αλατίζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Μετά τα στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τον κιμά με τα μπαχαρικά μέχρι να στεγνώσει και να ροδίσει. Αλατίζουμε. Ρίχνουμε στον κιμά το κρεμμύδι κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ και την ντομάτα κι ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε μετά τα πράσα κι ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, τα αυγά, τον τραχανά και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα ταψί κι απλώνουμε μέσα τσαλακωμένα τα μισά φύλλα, λαδώνοντας γενναιόδωρα το καθένα χωριστά. Απλώνουμε πάνω τους ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας τα. Τυλίγουμε σε κόθρο τα φύλλα που περισσεύουν στις γωνίες. Αλείφουμε με το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου και την επιφάνεια της πίτας, την χαράζουμε σε κομμάτια, τη ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.

Σάλτσα καρυδιών με σπιτική κάππαρη Πηλίου

Κόβουμε το ψωμί σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε το γάλα και μουλιάζουμε το ψωμί για λίγα λεπτά στο γάλα. Όταν το ψωμί είναι μαλακό και μουλιασμένο, το βάζουμε κατευθείαν στο μπλέντερ. Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, τα κουκουνάρια, το αλάτι, το σκόρδο, την τριμμένη παρμεζάνα, τη ρίγανη και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται και η σάλτσα είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί ως σάλτσα για παξιμάδια, για ζυμαρικά ή σαν απλό ορεκτικό.